2011/11/01

Padažai ir kiti pagardai

Šie pagardai tinka su lupenomis keptoms bulvėms,nesaldiems plikytos tešlos kepinukams,vafliams ir kitiems patiekalams pagardinti,taip pat sluoksniuotiems sumuštinių ir blynų tortams,suvožtiniams,suktinukams ir meksikietiškiems paplotėliams (taco) įdaryti.
Produktus galima sutrinti plaktuvu arba smulkintuvu.Jai norite skystesnio kremo-pilkite daugiau jogurto,o jai mėgstate tirštesnį-rinkitės tiršta jogurtą.



Kumpio
200g natūralaus jogurto
100g lieso virto kumpio
1 saliero stiebas
1 raudona paprika
saujelė petražolių lapelių

Dirbtinių ikrų

200g tiršto jogurto
1 šaukštas smulkintų svogūnų
maltų baltųjų paprikų
1 šaukštas kapotų krapų
100g dirbtinų ikrų
šiek tiek druskos

Tepamojo sūrelio ir žalumynų

100g tepamojo sūrelio
200ml natūralaus jogurto
smulkintu  krapų ir/arba laiškinių česnakų
citrininių pipirų
druskos

Grybų

200g natūralaus jogurto
100ml susmulkintų sūdytų grybų
2 šaukšteliai kapotų svogūnų
1 maža raudona paprika arba rūgštus obuolys
šiek tie česnako miltelių

Graikiškas fetos

200g natūralaus jogurto
150g fetos
1 maža žalia paprika
1 mažas raudonas svogūnas
1 šaukštas skysto medaus
puse šaukštelio maltų juodųjų pipirų

Tunų

200g natūralaus jogurto
1 dėžutė nusausintų tunų konservų
1 maža raudona arba geltona paprika
laiškinių česnakų
citrininių pipirų
druskos

Dešros

200g natūralaus jogurto
200g rūkytos dešros
1 konservuotas agurkas
1 šaukštelis krienų

Agurkų ir kiaušinių

200g natūralaus jogurto
200g šviežio agurko
2 kitai virti kiaušiniai
1 česnako skiltelė
2 šaukštai citrinų sulčių
laiškinių česnakų
maltų juodųjų pipirų
druskos

Burokėlių

500g virtų burokėlių
2 šaukšteliai nusausintų krienų
1 šaukštelis druskos
maltų juodųjų pipirų
3 šaukštai raudonojo vyno acto
250ml tiršto natūralaus jogurto

Stambiai sutarkuotus burokėliu sumaišome su likusiomis sudedamosiomis dalimis.Uždaryta priedą šaldytuve galima laikyti kone savaitę.Puikiai tinką prie kotletų,silkės ir bulvių.

Pikantiškas sūrio ir krevečių

200g tiršto natūralaus jogurto
50g mėlynųjų pelėsių sūrio
150g šaldytu arba sūryme laikytų krevečių
1 didelis rūgštus obuolys
3 šaukštai citrinų sulčių
šaukštas susmulkintų krapų

Krevetes nusausinti.Stambiai sutarkuoti nuluptą obuolį ir smulkiai sutrupinkite mėlynųjų pelėsių sūrį.Sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir šiek tiek palaikyti šaldytuve.Tiekite su blynais arba batono riekele.





Šie padažai puikiai tinka prie virtų ar keptų žuvų,žuvų lazdelių,mėsos kukulių,vištienos,keptos mėsos ar dešrų.Padažai skanūs su daržovėmis,sausais kepiniais,džiuvėsiais,kukurūzų dribsniais ir duonos lazdelėmis.Nedesertiniuose padažuose cukrus ir medus slopina rūgštumą ar išryškina kitus skonius.

PADAŽAI

Pagrindiniai produktai 

200-250g natūralaus jogurto
šiek tiek cukraus
druskos

Į 200g tiršto natūralaus jogurto įberkite šiek tiek cukraus ir druskos ir ką nors iš pasirinktų variantų.Prieš patiekdami porą valandų palaikykite šaldytuve.

Papildomi pagardai
Ką dėti į padažą rinkitės pagal skonį

  • 50ml meksikietiškų aitriųjų paprikų,kečupo arba salsos
  • rytietiško saldžiai aštraus aitriųjų paprikų padažo (pagal skonį)
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų ir 1 šaukštelis citrinų sulčių
  • 1 šaukštelis pesto padažo ir 0,5 šaukštelio kario
  • 100ml nusausintu sutrintu ananasų konservų ir 1 šaukštelis smulkintų laiškinių česnakų

  • 2 šaukšteliai cukraus arba skysto medaus ir 1 šaukštelis kario
  • 2 šaukšteliai baltojo vyno acto,1 šaukštelis smulkiai tarkuoto imbiero šaknies ir šaukštelis cukraus
  • krienų (pagal skonį)
  • 1 mažas,ypač smulkiai supjaustytas svogūnas
  • 1 šviežias (arba marinuotas) sutarkuotas ir gerai nusausintas agurkas
  • 1 sunokęs ir šakute sutrintas avokadas,šaukštas citrinų sulčių ir džiovintų pipirmečių
  • 1 pomidoro minkštimas (sukapotas mažais gabaliukais ir nusausintas) ir maltųjų juodųjų pipirų


Salotų padažai
Padažas lengvoms salotoms.Jogurtą pagardinkite cukrumi,druska,trupučiu pipirų ir mėgstamais priedais

Pagrindiniai padažo produktai
200ml natūralaus jogurto
2 šaukšteliai cukraus
šiek tiek maltųjų juodųjų pipirų
žiupsnelis druskos

Pagrindinį padažą pagardinkite pagal skonį

  • šiek tiek česnakų miltelių arba 1 maža susmulkinta česnako skiltelė
  • 50g sutrupinto mėlynųjų pelėsių sūrio arba fetos,2 šaukškteliai medaus ir petražolių lapelių
  • 1-2 šaukštai smulkintų krapų ir laiškinių česnakų bei 50ml obuolių tyrės 
  • 1 šaukštas smulkintų kaparėlių
  • 30g smulkintų riešutų
  • 2 šaukštai sumuštinių majonezo ir 1 šaukštelis aštrių garstyčių
  • 100ml plakamosios grietinėlės arba pakaitalo ir 1 šaukštelis citrinų sulčių
Pomidorų ir majonezo padažas

250ml natūralaus jogurto
100ml majonezo
50-100ml aštraus aitriųjų paprikų kečupo
1 mažas marinuotas agurkas
puse šaukštelio druskos 
Smulkiai  sutarkuokite papriką ir agurką,sudėkite likusius produktus.Tinka prie keptos mėsos.

Fetos padažas

200g natūralaus jogurto 
100g sutrupintos fetos
1 česnako skiltelė
30g susmulkintų petražolių lapelių arba bazilikų
1 šaukštelis cukraus arba skysto medaus
Susmulkinkite česnaką,sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir palaikykite šaldytuve

Fetos ir špinatų padažas

300ml tiršto natūralaus jogurto
300g atitirpintų nusausintų špinatų
1 česnako skiltelė
2 šaukštai smulkintų šviežių krapų
200g fetos
1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
žiupsnelis maltųjų pipirų
druskos
Sudedamąsias dalis sutrinkite smulkintuvu ir pagardinkite prieskoniais.Tiekime prie sausų kepinių  (skrudintos duonos,kukurūzų paplotėlių,džiuvesėlių) ir šviežių ar lengvai apvirtų daržovių (jas apipilame verdančiu vandeniu,paskui-šaltu ir nusausiname)


Jogurto ir bananų padažas

200g natūralaus jogurto
1 mažas prinokęs bananas
1 šaukštelis baltojo vyno acto
0,5 šaukštelio džiovintų žalumynų mišinio
0,5 šaukštelio druskos
0,5 šaukštelio maltųjų juodųjų pipirų
ketvirtis šaukštelio muskatų
Visas sudedamąsias dalis sutrinkite smulkintuvu ir mažiausiai 3 valandas palaikykite šaldytuve.Tinka prie keptos ant grotelių vištienos

Indiškas padažas ant grotelių keptai vištienai

200g natūralaus jogurto
2 šaukšteliai citrinos sulčių
2 šaukšteliai cukraus 
30g kokoso drožlių
0,5 šaukštelio aštraus kario mišinio arba
prieskonių mišinio Garam Masala
druskos
Visas sudedamąsias dalis sumaišykite ir porą valandų palaikykite šaldytuve




Garsiausi "Svetimšaliai"
GRAIKIŠKI PADAŽAI (TZATZIKI)
Tzatziki-ypač populiarus graikiškas padažas.Originalų tzatziki paruoškite,jei pakeliuose parduodamą sausą koncentratą sumaišysite su jogurtu.


Originalus graikiškas padažas (tzatziki)

15 cm šviežio agurko
2 šaukšteliai druskos
400 ml natūralaus jogurto
1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
2 šaukšteliai citrinų sulčių
2 šaukšteliai smulkintų krapų
1 šaukštas susmulkintų mėtų lapelių
2 česnako skiltelės
Stambiai sutarkuotą neluptą agurką apibarstykite druską,sudėkite ant sietelio ir palikite 10 minučių nuvarvėti.Masę dar labiau nusausinkite rankomis.Susmulkinkite česnaką.Visas sudedamąsias dalis sumaišykite su jogurtu,prireikus pagardinkite trupučiu druskos ir porą valandų palaikykite šaldytuve.

Tzatziki su morkomis

400ml natūralaus jogurto
200g morkų
2 česnako skiltelės
2 šaukštai cukraus
0,5 šaukštelio druskos
1 šaukštelis obuolių acto
1 šaukštelis džiovintų mėtų
Stambiai sutarkuokite morkas,susmulkinkite česnaką.Visas sudedamąsias dalis sumaišykite su jogurtu ir porą valandų palaikykite šaldytuve.Tiekite prie sausainių,dribsnių ar skrudintų batono riekelių

Tzatziki su obuoliais

300g natūralaus jogurto
2 saldūs obuoliai
žiupsnelis malto imbiero
šiek tiek druskos
petražolių lapelių
Stambiai sutarkuotą obuolį sumaišykite su jogurtu ir kitomis sudedamosiomis dalimis.Puikiai tinka prie daržovių- morkų,agurkų,paprikų,brokolių



Indiški padažai (Raita)

Mes sakytume jog raita yra jogurto padažas.iš tikrųjų tai dalis tiesos.
Raita -indiškas šaltas,tirštas jogurto padažas,pagardintas žolelėmis,įvairiomis daržovėmis ir net vaisiai.Tačiau indai jį dažnai patiekia ne tik kaip padažą prie duonelių,pagrindinių  a ryžių patiekalų,bet,pavyzdžiui,ir kaip salotas.Raita labai gerai nuslopina aštrumą.Ją pagaminsite susmulkinę nurodytus produktus,sumaišę juos su jogurtu ir 10-15 minučių palik šaldytuve.Išbandykite su kebabais-puikus derinys.

Agurku raita su mėtomis

400g natūralaus jogurto
pusė ilgo agurko
šiek tiek laiškinių česnakų
saujelė mėtų lapelių
1 susmulkinta česnako skiltelė
žiupsnelis pipirų
ketvirtis šaukštelio druskos
pusės citrinos tarkuotos žievelės
4 šaukštai citrinų sulčių

Ananasų raita

200g natūralaus jogurto
1 maža dėžutė sutrintų nusausintų ananasų
pusė šaukštelio cukraus
šiek tiek aitriųjų paprikų
šiek tiek druskos

Agurkų raita su varške

200g natūralaus jogurto
200g varškės
400g šviežio agurko
ryšulėlis laiškinių česnakų
1 sutrinta česnako skiltelė
pusė šaukšto citrininių pipirų

Datulių raita prie avienos ir vištienos

200g natūralaus jogurto
100g džiovintų susmulkintų datulių be kauliukų
50g susmulkintų razinų
1 žalais obuolys
2 šaukštai tikrųjų ir žaliųjų citrinų sulčių 
Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų 



Varškės aptepas 

250g varškės
100ml 20proc.riebumo grietinės
0,5 šaukštelio cukraus
žiupsnelis pipirų
1 sutrinta česnako skiltelė
kapotų prieskoninių žalumynų
(petražolių,laiškinių česnakų,svogūnų laiškų,ir pan.)
Visas sudedamąsias dalis sumaišykite ir prieš tepdami ant duonos 10-15 minučių palaikykite šaldytuve.Galite dėti į šaldiklį,tuomet šiuo gardžiu aptepu mėgausitės kelias dienas.




šaltinis 'Žurnalo ManoNamai"receptai   
                                                                                                                  

2 komentarai:

  1. Bet man tik pasakyki, kur gauti natūralaus jogurto?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Manau "Bios" ekologiškas jogurtas-puikiai tiktu šiems receptams :)

    AtsakytiPanaikinti