2012/11/18

Topinambų salotos



 Morka (tarkuota)
Topinambas (tarkuotas)
 Konservuoti kukurūzai
Obuolys
Majonezas.



Truputi medžiagos apie "Topinambus"


Bulvinė saulėgrąža – lietuviams gerai žinomas augalas.
Jos gumbais – topinambais – ne vienas gardžiuojasi pavasarį.  Bet ar visi
žino, kokios jų gydomosios savybės?
Kasdien vartojant po 200 ml šviežių topinambų sulčių normalizuojasi širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo.
Topinambuose daug vitamino C, todėl vartojant juos greičiau gyja žaizdos. Liaudies medicinoje iš gumbų gauta košele gydomi nudegimai, o nuovirai ir sultys vartojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti. Šia daržove gydomas vidurių užkietėjimas. Užtenka per dieną išgerti 100 ml šviežių sulčių ar suvalgyti 2-3 porcijas salotų – ir problema bus užmiršta.
Topinambuose yra daug tam tikros medžiagos, kuri reguliuoja medžiagų apykaitą ir padeda išvengti cukrinio diabeto. Dėl B grupės vitaminų, askorbo rūgšties ir baltymo geriau pasisavinama geležis. Todėl žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis.
Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios šiuose augaluose, valo ir skystina kraują. Taigi ši daržovė yra efektyvi profilaktinė priemonė nuo tromboflebito – baisios ligos, dėl kurios sutirštėjęs kraujas užkemša kraujagysles. Topinambuose yra daug mineralinių druskų. Juose ypač daug kalio druskos – ji iš organizmo pašalina nereikalingą skystį. Tie, kuriems tinsta rankos, kojos, turėtų gerti kuo daugiau šių gumbų šviežių sulčių.
Mokslininkai, daugelį metų tyrę šį augalą, nustatė, kad reguliariai vartojami topinambai (arba jų užpilas, bulvinės saulėgrąžos žiedų ar lapų arbata) yra tarsi terapija sergant leukoze. Manoma, kad taip yra dėl šio augalo savybės valyti organizmą.
Topinambai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei suvalgysite po 50 g du kartus per dieną šviežių topinambų – aterosklerozė jums negresia.
Makroelementų ir mikroelementų pusiausvyra topinambuose normalizuoja vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, iš kraujagyslių pašalina druskų ir kitų nereikalingų medžiagų perteklių.
Parengė R.Ukrinaitė

Dar keletas receptų rastu internete


 500 g topinambų,
400 g pomidorų,
2 česnakų skiltelės,
1 šaukštas citrinų sulčių,
3 šaukštai alyvų aliejaus,
12 žaliųjų alyvuogių,
petražolių, druskos,
maltų pipirų.

 Topinambus nuplauname, nulupame, supjaustome, sudedame į pasūdytą vandenį ir 5 min. blanširuojame, po to nusunkiame. Pomidorus nuplauname, perpjauname per pusę ir supjaustome plonomis riekėmis. Padažui sumaišome susmulkintas česnakų skilteles, citrinų sultis, alyvuogių aliejų, įberiame maltų pipirų, pasūdome. į lėkštę dedame pomidorus, topinambus, puošiame alyvuogėmis, užpilame paruoštu padažu. Tiekdami į stalą apibarstome petražolėmis.

-"-

500 g topinambų
500 g morkų, 
2 kiaušiniai, 
100 g grietinėlės, 
2 šaukštai manų kruopų, 
aliejaus.

Gumbus ir morkas nulupti, nuplauti, sutarkuoti stambia tarka, užpilti grietinėle ir troškinti ant mažos ugnies, kol suminkštės. Į troškintą karštą masę greitai supilti plaktus kiaušinius ir manų kruopas, ir išmaišyti iki vientisos masės. Suformuoti kotletukus ir apkepti aliejuje.

-"-

 100 gramų topinambai
  100 g bulvių
 truputį:
citrinos sulčių,druskos,aliejaus.
1 svogūnas. 

 Išvirtus ir atvėsintus gumbus nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Tiek pat supjaustykite ir virtų bulvių. Viską sudėkite į salotinę ir pašlakstykite citrinos sultimis arba vaisių actu, įdėkite šiek tiek druskos ir palikite 10-15 minučių. Aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, atvėsinkite ir užpilkite ant topinambų su bulvėmis.

-"-

200 g topinambų, 
100 g virtų bulvių,  
  3 virti kiaušiniai  
svogūnai, laiškai,
 truputį citrinos sulčių, 
5 šaukštai grietinės
druska – truputį, cukrus – truputį.

 Išvirtus ir nuluptus topinambus supjaustykite riekelėmis ir parūgštinkite citrinos sultimis ar vaisių actu. Supjaustykite virtų bulvių ir kietai virtų kiaušinių. Sudėkite gražiai eilutėmis į apvalų pusdubenį ir apibarstykite supjaustytais svogūnų laiškais. Grietinę, išplaktą su trupučiu druskos ir šiek tiek cukraus, paduokite atskirai. Mėgstantiems į stiklinę grietinės dar galima įdėti šaukštelį garstyčių.

-"-

 500 g topinambų išverdame pasūdytame vandenyje, nulupame, supjaustome gabalėliais. Juodąsias slyvas verdame nedideliame kiekyje vandens, vėliau sutriname. Viską sumaišome ir užpilame grietine.

-"-

500 g topinambų reikia 100 g kukurūzų, 4 kietai virtų kiaušinių.

Nuplauname topinambus,užpilame verdančiu vandeniu ir paverdame 5 min.Supjaustome kubeliais,sumaišome ir susmulkintais kietai virtais kiaušiniais ir konservuotas kukurūzais,užpilame majonezu



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą