Morka (tarkuota)
Topinambas (tarkuotas)
Konservuoti kukurūzai
Obuolys
Majonezas.
Truputi medžiagos apie "Topinambus"
Bulvinė saulėgrąža – lietuviams gerai žinomas augalas.
Jos gumbais – topinambais – ne vienas gardžiuojasi pavasarį. Bet ar visi
žino, kokios jų gydomosios savybės?
Jos gumbais – topinambais – ne vienas gardžiuojasi pavasarį. Bet ar visi
žino, kokios jų gydomosios savybės?
Kasdien vartojant po 200 ml šviežių topinambų sulčių normalizuojasi
širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo.
Topinambuose daug vitamino C, todėl vartojant juos greičiau gyja
žaizdos. Liaudies medicinoje iš gumbų gauta košele gydomi nudegimai, o
nuovirai ir sultys vartojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti. Šia
daržove gydomas vidurių užkietėjimas. Užtenka per dieną išgerti 100 ml
šviežių sulčių ar suvalgyti 2-3 porcijas salotų – ir problema bus
užmiršta.
Topinambuose yra daug tam tikros medžiagos, kuri reguliuoja medžiagų
apykaitą ir padeda išvengti cukrinio diabeto. Dėl B grupės vitaminų,
askorbo rūgšties ir baltymo geriau pasisavinama geležis. Todėl žmonės,
sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis.
Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios šiuose augaluose, valo ir
skystina kraują. Taigi ši daržovė yra efektyvi profilaktinė priemonė nuo
tromboflebito – baisios ligos, dėl kurios sutirštėjęs kraujas užkemša
kraujagysles. Topinambuose yra daug mineralinių druskų. Juose ypač daug
kalio druskos – ji iš organizmo pašalina nereikalingą skystį. Tie,
kuriems tinsta rankos, kojos, turėtų gerti kuo daugiau šių gumbų šviežių
sulčių.
Mokslininkai, daugelį metų tyrę šį augalą, nustatė, kad reguliariai
vartojami topinambai (arba jų užpilas, bulvinės saulėgrąžos žiedų ar
lapų arbata) yra tarsi terapija sergant leukoze. Manoma, kad taip yra
dėl šio augalo savybės valyti organizmą.
Topinambai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei suvalgysite po 50
g du kartus per dieną šviežių topinambų – aterosklerozė jums negresia.
Makroelementų ir mikroelementų pusiausvyra topinambuose normalizuoja
vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, iš kraujagyslių pašalina druskų
ir kitų nereikalingų medžiagų perteklių.
Parengė R.Ukrinaitė
Dar keletas receptų rastu internete
500 g topinambų,
400 g pomidorų,
2 česnakų skiltelės,
1 šaukštas citrinų sulčių,
3 šaukštai alyvų aliejaus,
12 žaliųjų alyvuogių,
petražolių, druskos,
maltų pipirų.
400 g pomidorų,
2 česnakų skiltelės,
1 šaukštas citrinų sulčių,
3 šaukštai alyvų aliejaus,
12 žaliųjų alyvuogių,
petražolių, druskos,
maltų pipirų.
Topinambus nuplauname, nulupame, supjaustome, sudedame į pasūdytą
vandenį ir 5 min. blanširuojame, po to nusunkiame. Pomidorus nuplauname,
perpjauname per pusę ir supjaustome plonomis riekėmis. Padažui
sumaišome susmulkintas česnakų skilteles, citrinų sultis, alyvuogių
aliejų, įberiame maltų pipirų, pasūdome. į lėkštę dedame pomidorus,
topinambus, puošiame alyvuogėmis, užpilame paruoštu padažu. Tiekdami į
stalą apibarstome petražolėmis.
-"-
500 g topinambų
500 g morkų,
2 kiaušiniai,
100 g grietinėlės,
2 šaukštai manų kruopų,
aliejaus.
-"-
100 gramų topinambai,
100
g bulvių
truputį:
citrinos sulčių,druskos,aliejaus.
1 svogūnas.
Išvirtus ir atvėsintus gumbus
nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Tiek pat supjaustykite
ir virtų bulvių. Viską sudėkite į salotinę ir pašlakstykite citrinos
sultimis arba vaisių actu, įdėkite šiek tiek druskos ir palikite 10-15
minučių. Aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, atvėsinkite
ir užpilkite ant topinambų su bulvėmis.
-"-
200 g topinambų,
100 g virtų bulvių,
3 virti kiaušiniai
svogūnai, laiškai,
truputį citrinos sulčių,
5 šaukštai grietinės ,
druska – truputį,
cukrus – truputį.
Išvirtus ir nuluptus topinambus
supjaustykite riekelėmis ir parūgštinkite citrinos sultimis ar vaisių
actu. Supjaustykite virtų bulvių ir kietai virtų kiaušinių. Sudėkite
gražiai eilutėmis į apvalų pusdubenį ir apibarstykite supjaustytais
svogūnų laiškais. Grietinę, išplaktą su trupučiu druskos ir šiek tiek
cukraus, paduokite atskirai. Mėgstantiems į stiklinę grietinės dar
galima įdėti šaukštelį garstyčių.
-"-
500 g topinambų išverdame pasūdytame
vandenyje, nulupame, supjaustome gabalėliais. Juodąsias slyvas verdame
nedideliame kiekyje vandens, vėliau sutriname. Viską sumaišome ir
užpilame grietine.
-"-
500 g topinambų reikia 100 g kukurūzų, 4 kietai virtų kiaušinių.
Nuplauname topinambus,užpilame verdančiu vandeniu ir paverdame 5 min.Supjaustome kubeliais,sumaišome ir susmulkintais kietai virtais kiaušiniais ir konservuotas kukurūzais,užpilame majonezu
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą